تهران، شهري جذاب براي برنامه ریزان توسعه گردشگری
![]() |
دکتر حمید ضرغام بروجنی- عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی |
بهمن 91 | |
مجری طرح جامع توسعه گردشگری استان تهران |
گردشگري شهري ارمغان توسعه اقتصادي زمان حال
امروزه، همزمان با نهادينه شدن و طولاني تر شدن حق استفاده از مرخصي با حقوق و كاهش ساعات كار هفتگي، ميزان استفاده از تعطيلات كوتاه مدت (بويژه تعطيلات آخر هفته) افزايش چشمگيري يافته است. درنتيجه گردشگران و افرادي كه قصد گذران اوقات فراغت خود را دارند براي سفر به مكانهاي نزديك به محل اقامت خود تمايل بيشتر دارند و معمولاًبراي بازديد و گذران تعطیلات، به مناطق شهري نزديك سفر ميكنند. اين تغيير الگو در استفاده از تعطيلات كه ناشي از وجود زمان فراغت در هر هفته است، منجر به رشد گردشگري شهري شده است.زیراشهرهابا توجه به جاذبه ها و تسهيلات رفاهي و اقامتي موجود بهتر ميتوانند نیازها و خواستههایتعداد زياد گردشگران را تأمین کنند.
گنجينه ها، نمايشگاهها و مراكز خريد و فروش.مهمترين جاذبه هايی هستند كه گردشگران را بسوي شهر ميكشند.توسعه و بهبود تجهيزاتارتباطي و اتصال شهرها با گسترش زيرساختهاي رفت و آمد، روز به روز بهتر مي شود و در نتيجه با شكل گرفتن بازارهاي تازه در شهرها، گردشگران به شهرها و گردشگري در مراكز شهري جذب شده و همراه با توسعه شهرها، گردشگري شهري نيز رواج مي يابد.
بازار گردشگري شهري
براي گردشگري شهري سه نوع بازار قابل تصور است :
الف) گردشگري شهري بين المللي
ب) گردشگري شهري خارجيان ساكن در كشور
ج) گردشگري شهري داخلي
بر خلاف گذشته كه گردشگري ويژه اشراف و سرمايه داران بود گردشگري شهري به تدريج در ميان همه لايههاي جمعيت، بدون محدوديت، گسترش مييابد و مردم،به مرور جذب سفر به مراكز شهري درون كشور ميشوند.
رشد شهرسازي و شهرنشيني نقشي اساسي در گسترش گردشگري شهري داخلي داشته و در بسیاری موارد روابط دوستي و خويشاوندي را استحكام بخشيده است. علاوه بر اين، بر خلاف ساير اشكال گردشگري كه به گونه چشمگيري وابسته به فصل هستند ويژگي گردشگري شهري، بهرهمندي از وضعي ثابت از نظر توزيع زماني است. اين خصوصیت، از لحاظ اقتصادي و سازماني،بسیار قابل توجه است.
انگيزه هاي گردشگري شهري
گردشگري شغلي و سفرهاي تفنني در طول هفته و در زمان تعطيلات، مهمترين انگيزههاي گردشگري شهري اند. سفرهاي شغلي، مهمتر و منظمتر هستند و به جز تعطيلات آخرهفته، در ساير روزها (به استثناي تعطيلات ملي، مذهبي و ...) جريان دارند و مسافرتهاي تفنني در پايان هفته و تعطيلات چند روزه صورت ميگيرند.
مسافرت تفنني و تفريحي، در برگيرنده يك سوم انگيزههاي گردشگري شهري است و شامل اقامتهايي است كه بهطور متوسط سه روز طول ميكشد.
مسافرتهاي با انگيزه هاي اجتماعي(نظير ديدار با خانواده، بستگان، دوستان) و سهيم شدن در فعاليتهاي گوناگون نيز از انگيزههاي گردشگري شهري به حساب ميآيند.
عوامل تاثيرگذار بر توسعه گردشگري شهري
منابع جذاب گردشگري شهري را ميتوان به شش دسته متمايز تقسيم كرد:
1. تأسيسات و تسهيلاتمهمان نوازی: اقامت، غذا و نوشابه، ترابری، بازرگاني و اطلاع رساني.
2. تجهيزات مرتبط با گردشگري شغلي : مراكز همايش ها، فضاهاي مناسب مذاكره، تسهیلات مربوط به انجام امور و عقد قراردادها، و....
3. ميراث شهري: بناهاي باستاني، نمايشگاهها، گنجينههاي گوناگون (داراي ارزش هاي چندگانه، موضوعي، گنجينههاي طبيعي و گنجينههاي ساختهها)، كارخانه ها و كارگـاهها، بوستان ها و باغ ها، و...
4. تجهيزات تفريحي و سرگرم كننده ويژه : مرتبط با قلمروهاي ورزشي، بازي و سرگرمي، بوستان ها و فضاهاي نمايشي، مجتمعها و آکواریمهاي آبزيان، پايگاههاي سرگرم كننده در فضاي آزاد، ميدان اسب دواني، تيراندازي،باشگاههاي ورزشي و...
5. رويدادها و فرصتها : كه معمولا ايجاد تجهيزاتي ويژه يا ارزش بخشي و بازسازي يك محله جذاب و تفريحي را به دنبال دارند. خواه منظم باشند ( مانند : عيدها، جشن ها، كاروان هاي شادي، کنسرتها، زيارتگاهها، نمايشهاي گوناگون ) يا بصورت برگزاري نمايش هاي استثنايي.
6. رويدادهاي ويژه: شامل مواردي از قبيل رويدادهاي عظيم ورزشي نظير المپيك، جامهاي جهاني، رقابتهاي ملي و بين المللي، نمايشگاههاي بـزرگ بين المللي تجاري، نمايشگاههاي بزرگ نقاشي، مجسمه سازي و...، عيدها و جشنوارهها
شهر تهران
شهر تهران مركز سياسي و اداري كشور و مركز استان تهران در طول جغرافيايي 51 درجه و 15 دقيقه تا 51 درجه و 35 دقيقه و عرض جغرافيايي 35 درجه و 35 دقيقه تا 35 درجه و 50 دقيقه قرار دارد. اين شهر در اقليم مديترانهاي در دامنه جنوبي ارتفاعات البرز در كوهپايهها تا دشتهاي كمشيب بر روي رسوبات آبرفتي دوران چهارم از ارتفاع 040/1 تا 480/1 متر از سطح دريا قراردارد. تهران در حوزه آبريز درياچه نمك، زير حوزه رودخانههاي كرج و جاجرود قرار دارد.
حد طبيعي فضاي جغرافيايي پهنه تهران هم در كوه و هم در دشت به وسيله دو رودخانه جاجرود و كرج مشخص ميشود. اين دو رودخانه كوهستان البرز مركزي را در ديواره شمالي فضاي تهران به طور عميقي بريده و به سه قسمت جدا از هم تقسيم ميكنند.
مقطع شمالي- جنوبي پهنه تهران از نظر شيببندي به پنج منطقه تقسيم ميشود:
1- دامنه كوهستان شميرانات با شيب 10 تا 15 درصد
2- از تجريش تا تپههاي عباسآباد با شيب متوسط 3 تا 5 درصد
3- از عباسآباد تا خيابان انقلاب (كه محور اصلي شرقي- غربي شهر تهران است)
4- از خيابان انقلاب تا نزديك ري (كه سطح اصلي تهران قديم است) با شيب 2 درصد
5- از ري تا ورامين با شيب بسيار ملايم 1 درصد تا كناره كوير امتداد مييابد.
ايلات عشاير تهران
شواهد تاريخي بيانگر اين نكته است كه در طول تاريخ، منطقه ري و تهران در مقايسه با مناطقي چون فارس، خراسان و آذربايجان، شاهد حضور ايلات بزرگ نبوده است. اما گويا تا دوره حكومت قاجارها، شعبههاي كوچكي از ايلات متفاوت در اين منطقه ساكن شدهاند. اعراب ورامين، ميش مست و سمنان از اين گروهند. همچنين درمنابع تاريخي از ايلات هداوند- اصانلو - قراچورلو، گاوباز - شاهسونها و حتي قشقايي و بختياري هم در اطراف تهران سخن به ميان آمده است.
گرايشها و آداب خاص مذهبي
ري و مناطق اطراف آن بدليل موقعيت جغرافيايي و تاريخي و به استناد آثار باستاني برجاي مانده، در گذشتههاي دور از پايگاههاي مهم موبدان زردشتي بوده است. دين زردشت و مزدا پرستي در اين منطقه رواج داشته و برپايه متون تاريخي همواره پيروان اقليت مسيحي و يهودي نيز در اين منطقه ساكن بودهاند.
ظهور اسلام در اين ناحيه، باعث شد مردم به دين جديد در آيند. وجود امامزادهها و آثار مكتوب تاريخي مؤيد اين نكته است كه شيعيان دركنار اهل تسنن زندگي ميگذرانيدهاند و روابط اين دو گروه مسالمتآميز بوده است.
گردشگری تهران
رشد روز افزون جمعيت، افزايش پديده شهرنشيني و انواع استرس و آلودگيهاي محيط زيست شهري موجب شده است ساكنان تهران و گردشگران سایر مناطق، منابع طبيعي اطرافتهران را ماوايي جهت رهايي از محيط شهري به شمار آورده و در ايام فراغت،به اين مكانها پناه برند. برخي از جاذبههاي طبيعي يادشده نظير پاركهاي ملي و مناطق حفاظت شده استان تهران نه تنها پذيراي بازديد كنندگان و گردشگران داخلی اند بلكه به خاطر ارزشها و قابليتهاي زيست محيطي فوق العاده، قابليت بسيار بالايي در جذب گردشگران خارجي دارند.
پاركهاي جنگلي تهران عمدتا دست كاشت بوده مورد توجه گردشگران داخلي و بازديدكنندگان محلي اند.اين پاركها جز در موارد معدودي فاقد امكانات و تاسيسات مناسب گردشگري هستند.
مسيرهاي كوهپيمايي تهران، ساليانه تعداد كثيري از كوهنوردان را به خود جذب ميکنند.در اين ميان مسير كوهنوردي قله دماوند بويژه مسير صعود جنوبي آن از مقبولیت بیشتری برخوردار است و هر سال تعداد كثيري از كوهنوردان بينالمللي را جذب مينمايد. ساير مسيرهاي كوهپيمايي استان نيز در صورت مجهز شدن به امكانات و تسهيلات مناسب ميتواند علاوه بر گردشگران داخلی، پذیرای گردشگران خارجي هم باشند.
برنامه ريزي و طراحي جهت ايجاد مسير بزرگ كوهپيمايي گردشگري البرز كه كليه ارتفاعات و جاذبههاي طبيعي و كوهستاني شمال استان را به يكديگر متصل نموده و مجهز به امكانات و تسهيلات مناسب گردشگران باشد ميتواند شمار قابل توجهي از گردشگران بين المللي را به خود جذب نمايد. ساير مسيرها و جاذبههاي طبیعی تهران علیرغم فقدان محسوستسهیلات و تاسيسات مناسب گردشگري،گردشگران داخلي زیادی را به خود جدب مينمايند.
پيستهاي اسكي و مجموعههاي ورزشي اسكي شمال تهران نيز از قابليت بالايي در جذب گردشگران برخوردارند و سالانه علاوه بر شمار زيادي گردشگران داخلي تعدادي از گردشگران منطقه اي ( كشورهاي عربي) نیز میهمان این پیستها هستند.
بهر حال، مركز تصميمگيريهاي اصلي و كلان كشور، شهر تهران است. بهدليل موقعيت ژئوپولتيك تهران در زمينة تصميمگيريهاي اصلي و كلان كشور، اهداف و راهبردهاي كلان توسعة گردشگري و همچنين طرحها و پروژههاي طراحي شده و در دست اجرا در آن به ميزان بسيار زيادي تحت تأثير عملكرد ساختارهاي سطح ملي قرار گرفته و بيشتر از آنكه عملكرد استاني در اين زمينه اثربخش باشد نقش اهداف، راهبردها و ساختارهاي ملي بر فرايند توسعة گردشگري تهران اثرگذار بودهاست.در بسیاری موارد هماهنگ نمودن اين مجموعه فعاليتهاي ملي، مشكلتر از سطح استاني است.
تهران پايتختي با پيش از 200 سال قدمت، مركز سياسي کشور، مرکز تجاری- اداری بسياري ازحوزهها و مراكز تفريحي، مؤسسات ورزشي مراكز علمي و تحقيقاتي کشور است. هركدام از اين نهادها داراي ارزش گردشگري و جذابيت ویژه برای جلب ساکنین استان تهران و سایر مناطق کشورند.
بيشترين حجم جاذبههاي سطح ملي استان تهران نيز در شهر تهران استقرار يافته است. اين خود نشان دهنده اهميت نقش مركزيت شهر تهران است. در واقع 2/79 درصد از مجموع 48 جاذبة سطح ملي استان در شهرستان تهران متمركز بوده و شهرستانهاي شميرانات و دماوند با اختلاف بسيار فاحشي، هر يك 25/6 درصد از كُل جاذبههاي با عملكرد ملي را در خود جانمايي نمودهاند.
از بُعد گونهشناختي، در تهران غلبه با جاذبههاي انسانساخت است.این جاذبهها عموماً داراي سطح عملكردي ملي و بينالمللي هستند.بررسیهای طرح جامع نشان میدهد که 34/46 درصد از جاذبههاي استان تهران از نظر گونهشناختي جاذبههاي انسانساخت، 8/37 درصد جاذبههاي فرهنگي و 85/15 درصد نيز كه بيشتر مورد بهرهبرداري گردشگران يك روزة ساكن در شهر تهران و با سطح عملكرد محلي هستند، جاذبههاي طبيعي هستند.
غلبة جاذبههاي انسانساخت كه عموماً داراي عملكرد ملي و بينالمللي بوده و در شهر تهران نيز بيشينة استقرار آنها ديده ميشود، اين واقعيت اساسي را بيان ميدارد كه توسعة فعاليتهاي صنعت گردشگري در مقصدها وابستگي بسيار كمي با توانهاي محيطي و فضايي- جغرافيایي دارد و با برنامهريزي خردمندانه و انديشيده ميتوان با استقرار عناصر و اِلِمانهاي ساختة دست بشر به توسعة گردشگري و كسب منافع متعدد آن دست يافت. علاوه بر این با هوشياري در برنامهريزي فضايي ميتوان نقش ساير شهرستانها را در صنعت گردشگري توسعه داده و از رسوب جمعيت و تراكم فعاليتها در تهران كاست.